Spring naar content

Tuin van Croese: een tijdelijke plek in Beurskwartier

Terwijl Beurskwartier zich de komende jaren ontwikkelt, kunnen bewoners, ondernemers en bezoekers binnenkort al genieten van een fijne ontmoetingsplek: de Tuin van Croese. Wat ooit een grote parkeerplaats was, wordt nu tijdelijk omgetoverd tot een stadstuink waar ruimte is voor ontspanning, ontmoeting en activiteiten. Deze tijdelijke stadstuin laat zien hoe Beurskwartier zal aanvoelen: duurzaam, levendig en uitnodigend.

We gingen in gesprek met Lara en Emilie van Bureau Brick. Zij zorgen ervoor dat de Tuin van Croese een plek wordt waar de bewoners, ondernemers en bezoekers zich prettig voelen. Dit noemen we placemaking.

Wat is placemaking?

De term placemaking kom je tegenwoordig overal tegen, maar wat betekent dit woord eigenlijk? Bij placemaking maak je van een ruimte een plek waar mensen zich thuis voelen. Het gaat om het maken van een omgeving waar mensen samenkomen, activiteiten ondernemen en zich verbonden voelen met de buurt. Meestal is het een tijdelijke oplossing om tijdens gebiedsontwikkelingen het gebied al aantrekkelijker te maken.

Wat komt er allemaal?

Naast dat er is geluisterd naar de directe omgeving van de tuin van Croese, is er ook gekeken naar de bredere behoeftes van Utrechters. Zo is er behoefte aan extra ruimte om te sporten en wordt er daarom een boulderblok geplaatst. Dit wordt het eerste openbare boulderblok in Utrecht. Daarnaast is er ook gekeken naar wat er bij Beurskwartier past, zoals het delen van de ruimte met verschillende doelgroepen. Uiteindelijk komen er speelelementen voor kinderen, terrassen, een moestuin en een picknickweide. In de Tuin van Croese kan je je energie kwijt óf juist opladen.

Een blik op Beurskwartier

Wat Beurskwartier voor Lara en Emilie echt uniek maakt, is de gezamenlijke aanpak al vanaf de start. “Wat je hier ziet, is dat er al vroeg nagedacht wordt over een gebiedsorganisatie die alle betrokkenen samenbrengt. Dit is uniek, omdat je zo’n samenwerking vaak pas ziet als de bouw al ver is gevorderd,” vertelt Emilie. 

Door deze aanpak wordt er in Beurskwartier ruimte geboden aan zowel grote als kleine partijen om mee te bouwen aan de toekomst van het gebied. Emilie merkt op dat dit veelbelovend is: “Door mensen vroeg te betrekken, voelen ze zich meer verbonden met het gebied.”

Trots op de stad en het werk

In Beurskwartier wordt gebouwd aan een plek die uiteindelijk zal uitgroeien tot een levendige en inclusieve omgeving. Het doel is een buurt waar iedereen welkom is – of je nu jong, oud, ondernemer of bewoner bent. Met deze tuin laat Beurskwartier zien dat het meer is dan alleen een bouwproject. Het is een plek die nu al betekenis krijgt door samenwerking en betrokkenheid.

Voor Lara en Emilie is daarom de lange samenwerking met Beurskwartier wat hun werk zo bijzonder maakt. Door jarenlang aan een project te werken, zien ze een plek echt groeien en ontwikkelen, bijna als een soort kindje.

 

Mooie vooruitzichten

De opening van de Tuin van Croese wordt een bijzonder moment, maar Lara kijkt vooral uit naar de zomer, wanneer de eerste picknickkleden in de Tuin van Croese worden uitgelegd. Lara en Emilie hopen dat mensen dan van de rust in de tuin genieten, misschien een yoga-matje uitrollen of tijdens een werkmeeting een ommetje maken. “Daar word je blij van. Dat mensen er even doorheen wandelen tijdens een lunchpauze. Dat soort kleine verhalen zijn hier belangrijk,” zegt Emilie enthousiast.